Suomen kirjasäätiö on julkistanut kuusi kirjaa ehdolle tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.
Tietokirjallisuuden Finlandia ehdokkaat 2020
Leena Malkki: Mitä tiedämme terrorismista (Otava)
Terrorismista on väitetty paljon, mutta mitä siitä oikeasti tiedetään?
Terrorismia voidaan tutkia kuin mitä tahansa ihmisen toimintaa. Tulokset asettavat kyseenalaiseksi monia länsimaisia uskomuksia ja myyttejä terrorismista.
Teoksessa käsitellään niin terrorismin historiaa kuin nykytilaa ja tulevaisuuttakin. Kirjassa perehdytään myös moniin päivänpolttaviin aiheisiin, kuten Syyriaan ja Irakiin lähteneisiin ISIS-vapaaehtoisiin.
Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui? – Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme (HS Kirjat)
Internet, some ja digitaalisuus ovat muuttaneet peruuttamattomasti meitä ja elämäntapaamme. Jotkut muutoksista ovat selvästi myönteisiä, toiset kielteisiä mutta monet niistä ovat niin uusia ja suuria, että niiden vaikutuksesta on paha vielä sanoa mitään.
Toimittaja Jussi Pullinen käy kirjassaan läpi somen ja internetin merkillistä historiaa tapaus kerrallaan. Hänen kirjansa etsii vastausta kysymykseen: mitä meille tapahtui?
Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus)
Vuonna 1911 salaperäiset kaivaukset Jerusalemissa päättyvät suureen mellakkaan ja kansainväliseen mediakohuun. Kaiken tomun ja myllerryksen keskellä seisoo suomalainen runoilija ja maanmittari Valter Juvelius (1865-1922).
Juveliuksen huima tarina avaa myös, millä tavoin tieteen rajat on aiemmin hahmotettu ja miten käsitykset mahdollisen ja mahdottoman rajoista ovat historian saatossa muuttuneet. Jerusalemiin ja Temppelivuoren alueeseen liittyvät jännitteet sen sijaan ovat yhä hyvin samankaltaisia kuin 1900-luvun alussa.
Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa (Docendo)
Juha Taskinen ikuisti kameralla ensimmäisen saimaannorppansa kesällä 1979. Sulkimen räpsähdyksestä käynnistyi elämäntyö, joka sai suomalaiset rakastumaan tähän sympaattiseen, uhanalaiseen hylkeeseen ja saimaannorppakannan nelinkertaistumaan neljässä vuosikymmenessä.
Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva – taide ja elämä (Tammi)
Ensimmäinen elämäkerta Timo Sarpanevasta, suomalaisen designin kansainvälisesti arvostetusta voimahahmosta, jonka työt elävät edelleen.
Tarkkanäköinen tulkinta päästää lukijan taiteilijan vierelle, missä elämä ja taide ovat yksi ja sama asia.Kirja kuljettaa lukijan läpi sodan runteleman Helsingin ja sotaa seuranneen taideteollisuuden kultakauden etsien myös syitä kultakauden jälkeiselle lamaannuksen tilalle.
Marko Tikka & Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena)
Joulukuussa 1939 tanssimisesta tuli rikos. Tavallisista huvittelunhaluisista ihmisistä tehtiin rikollisia, joita sakotettiin ja jopa passitettiin vankilaan.
Elokuvia sai katsella, puhetilaisuuksia pitää, jopa juoda alkoholia – mutta mikä tanssista teki niin vaarallisen, että se oli kiellettävä? Maailman mittakaavassakin poikkeuksellinen tanssikielto oli seurausta vuosikymmeniä kestäneestä tanssin vastustamisesta.
Kielletyt leikit arvioi ensimmäistä kertaa laajasti tanssikiellon syitä ja seurauksia.
Tietokirjallisuuden Finlandia – palkinnon esiraatiin kuuluivat Suomen musiikkikustantajat ry:n toiminnanjohtaja Jari Muikku, Aalto-yliopiston viestintäpäällikkö Riikka Haikarainen ja kirjallisuuden suomentaja Jaakko Kankaanpää.
Finlandia – palkinnot jaetaan keskiviikkona 25. marraskuuta klo 19 Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa Yle TV1:ssä ja Areenassa. Palkintosumma on 30 000 euroa.
Katso myös:
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2020