Vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja

Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus)

Anni Kytömäki: Margarita

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Anni Kytömäki teoksellaan Margarita.

Ote kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsijan, Hannu Linnun kirjeestä voittajalle:

“Kirjan kieli viettelee mukaansa ja sen kerronta kannattelee lukijaansa värikkään jatkumonsa aalloilla. Kuvaat taitavasti paitsi sitä nollahetkeä, josta Suomen kasvu kohti modernia yhteiskuntaa alkoi, myös yksilön ponnisteluja tuon kasvun välillä järjettömissäkin käänteissä. Osoitat, että kaikki taistelut – niin sota kuin jälleen-rakennuskin – aiheuttavat omat uhrinsa.

Me lukijat tiedämme, että nuo ponnistelut paremman tulevaisuuden hyväksi jatkuvat edelleen. Päähenkilösi Sennin poikkeuksellinen luonne, urheus, inhimillisyyden ja itsekkyyden yhdistelmä, sekä hänen luonnon ja ihmisten aktivoima mielikuvituksensa saavat lukijan pitämään häntä ystävänään.

Kirjasi muistuttaa meitä siitä, että vakavimmat vammat eivät ole fyysisiä. Pahimmat vauriot kohdistuvat mieleen, ja sellaiset vaikuttavat sukupolvesta toiseen. Tästä luonto toimii hyvänä vertauskuvana. Sodassa menehtyvät monet, ja jäljelle jääneitä hoivataan joskus jopa epäonnistunein keinoin. Silti mikään tragedia ei ole niin suuri, etteivätkö romaanisi henkilöt ajattelisi oman tilanteensa lisäksi toisiaan ja luontoa. Kärsimyksen ja etsinnän täyttämästä maailmasta löytyy onneksi myös valoa ja toivoa.”

Lasten-ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittaja 2020

Anja Portin: Radio Popov. Kuvittanut Miila Westin. (S&S)

Anja Portin: Radio Popov

Ote Christoffer Strandbergin kirjeestä voittajalle:

“Kirjan maailma — sen aika ja paikka— kiehtoo minua suuresti. Se onnistuu olemaan ajaton ja samalla täysin meidän ajassamme. Radio Popov on fantastinen satu, mutta myös riipaiseva, todellisuuteen ankkuroitu tarina inhimillisyydestä. Täällä maailmaa ja ihmisiä ei katsota mustavalkoisten lasien läpi. Unohdettujen lapsien vanhempia ei demonisoida. Tämä ei ole tarina hyvän ja pahan kamppailusta. Tämä on tarina, joka keskittyy hyvään sen pienissä ja suurissa muodoissa kaikesta pahasta huolimatta.”

Vuoden 2020 tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja

Marko Tikka & Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena)

Marko Tikka Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit

Ote tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan valitsijan, Nasima Razmyarin perusteluista:

“Kielletyt leikit avaa Suomen historiasta tuoreen näkökulman ja vie lukijan uuden tiedon äärelle. Kirjan eteen on tehty syvällistä tutkimusta ja faktojen lisäksi esitetään kiinnostavaa laajempaa analyysiä. Kielletyt leikiton mielenkiintoinen katsaus suomalaiseen sosiaalihistoriaan. Sekääntää esiin Suomen historiasta sivun, jota ei ehkä kovin laajasti tunneta eikä ole ennen tutkittu.”

Lukijoiden Finlandia suosikit

Lukijoiden suosikit eivät menneet yhteen palkinnon voittaneiden teosten kanssa. Lukijat valitsivat kaunokirjallisuuden suosikiksi Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa, lastenkirjaksi Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla, ja tietokirjasuosikiksi Juha Taskisen kirjan Jää hyvin saimaannorppa.

Linkit ja lähteet:

Kirjasäätiö https://kirjasaatio.fi/finlandiat

Saattaisit pitää myös näistä

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Vaaditut kentät on merkitty *